About Miss Ananas

Sinds 2003 maakt Miss Ananas kleding naar eigen ontwerp. Vrolijke, kleurrijke broeken, jassen maar ook tassen en sieraden. Vanaf 2010 begon zij ook met hout- en metaalbewerking en keramiek. De laatste jaren is recyclelen een belangrijk onderwerp in de wereld. Tijdens haar studie aan de Hoge School voor de Kunsten, werd ze zich bewust van het belang van de manier waarop geproduceerd wordt. Zo kan je kiezen voor nieuwe materialen, waarvoor dus nieuwe grondstoffen moeten worden gewonnen. Ook gaat er vaak een productieproces aan vooraf voordat een ruw materiaal uit de natuur gebruikt kan worden.

Denk bijvoorbeeld aan de katoenplant. Volgens het Water Footprint Network in China, kost de teelt van een kilo katoen 4000 liter, tegenover India 22.000 liter. Ruim 2,5 procent van het wereldwijde watergebruik komt op naam van de katoen teelt. Als je bedenkt dat een spijkerbroek meestal weg wordt gegooid als er een zak is uitgescheurd, of het kruis of knieën zijn versleten, dan vraagt de vervanging dus wederom zoveel water.

Het maken van kleding en accessoires van bestaand textiel, voorkomt die extra vraag aan grondstoffen. Als je vrienden en familie vraagt om kleding te geven die anders weggegooid wordt, heb je erg snel een mooie verzameling materiaal voor kleding en tassen.
Ook zaagafval van een zagerij of bouwmarkt, kun je voor bijna niks overnemen van ze. Het is iets meer puzzelen dan van een hele balk of nieuwe plaat. Maar het voorkomt kappen en aanplanten van nieuwe bomen.

Het werken met restmateriaal is Miss Ananas ondertussen zo eigen geworden, dat u enkel duurzaam geproduceerde producten vindt in haar webshop. Reststoffen, afvalhout, maar ook tweedehands meubels of sieraden krijgen een tweede kans. Het is prachtig om te zien dat steeds meer mensen bewuster kiezen voor duurzaam.
Neem een kijkje in de webshop, en raak geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan met “afgedankte”producten, om ze zelf een tweede leven te geven!

Foto: deze poncho-sjaal is gemaakt van oude truien met een fleece voering.

0